Var en bra vän!

Var en bra vän

Nästan alla känner någon som har problem med sin psykiska hälsa. Ofta känner vi oss osäkra på vad vi ska göra när vi har människor i vår närhet som mår psykiskt dåligt.

Här är elva råd som kan vara till nytta när du vill vara en bra vän:

1. Fråga! Visa att du bryr dig och att du har tid för honom eller henne.

2. Lyssna utan att ge råd. Om personen som mår dåligt vill prata om sina problem är det viktigt att du tar dig tid att lyssna. Försök att vara helt närvarande. Undvik att prata om dina egna problem och känslor. Öppna frågor gör det lättare för personen att berätta. Ge din syn på saken, men undvik att ge råd. Låt personen finna sina egna svar.

3. Uppskatta personen. Ge beröm och berätta allt det positiva du ser hos personen.

4. Visa att du finns – håll kontakten. Ofta kan det kännas svårt för den som mår psykiskt dåligt att prata om sina känslor. Visa att du finns till hands när och om han eller hon önskar att prata.

5. Ha tålamod. Undvik att be personen att ta sig samman, rycka upp sig, eller skärpa sig. Känslorna och tankarna kan verka irrationella för dig, men för henne eller honom är de äkta och verkliga.

6. Säg att du gärna hjälper till. Det är inte lätt att ta hjälp när man mår dåligt. Att svara på frågan ”får jag hjälpa dig” blir oftast svårt. Träng dig på istället och visa att du finns till hands.  

7. Var positiv och ingjut hopp. Berätta att de allra flesta av de som mår psykiskt dåligt återhämtar sig. Det finns ingen grund till att tro att de psykiska problemen kommer att vara för alltid.

8. Gör roliga saker. Uppmuntra till att göra roliga saker. Det ger den som mår psykiskt dåligt möjligheten att tänka på något annat. Om personen säger nej, bjud in igen.

9. Hjälp till att bena ut problemen. När man mår psykiskt dåligt är det lätt att se alla problem hopa sig. Hjälp din vän genom att fokusera på ett problem i taget.

10. Uppmuntra att ta professionell hjälp. Exempelvis kan hon eller han ta kontakt med sin läkare på vårdcentralen eller annan läkare inom den psykiatriska vården. Du kan också själv ta kontakt för att få vidare råd om hur du bäst kan hjälpa.

11. Ta hand om dig själv. Det är lätt att känna sig oumbärlig. Kom ihåg att personen som mår psykiskt dåligt har ett ansvar för sig själv. Om du upplever att du som närstående eller anhörig får det svårt sök då själv stöd och hjälp.

 hittad på hjärnkoll.se


Kommentarer
Postat av: Julia

Hej! Skulle vilja fråga om ni kan hjälpa till med en sak om mig och min vän. Det är inget allvarligt eller så men jag skulle så gärna vilja bli bästa vän med henne. Vi beter oss som bästa vänner gör, vi göt allt tillsammans osv osv. Men grejen är den att hon redan har en bästa vän, vi kallar hennes bästis X. Och då tycker min vän att man bara kan ha en bästis men jag har sagt att jag vill så gärna va bästis med henne. Hur ska jag göra?

Svar: Hej tjejen! Självklart kan vi det!♡ Jag tycker verkligen att man kan ha flera bästavänner, jag tycker inte att man bara kan ha en. Men alla tycker ju olika, och vad har du sagt då du sagt att du vill att hon ska vara din bästavän? Massa kramar från Johanna på takearisk ♡
inspobytakearisk.blogg.se

2012-12-18 @
Postat av: Julia

Jag har sagt typ såhär: "eftersom vi har varit vänner i över tre år och vi är med varandra jättemycket och står varandra nära, så vill jag jättegärna bli eller va din bästavän. Jag vet att du har en annan men man kan ha en till. Jag vill inte säga typ tack fina vän om hon kommenterade en bild på instagram utan tack bästis jag älskar dig sjukt mycket!" och jag vill inte släppa taget om henne utan jag vill ha henne i mitt liv hela tiden. Jag vill att hon ska bli gudmor till min bebis när jag är vuxen. Och som svar får jag tillbaka men jag kan bara ha en bästis och det är X.

Svar: Ååh.. Har funderat ett tag och jag har inget konkret svar på vad du ska göra! Men jag tycker verkligen inte att man bara kan ha en Bästavän, det jag antar att du kan göra är att börja kalla henne bästavän. Hon kanske också börjar kalla dig det, jag tycker inte heller du borde fråga henne om hon vill vara din bästavän! Det ska komma naturligt! Hoppas det hjälper lite i alla fall! Massa kramar från Johanna på takearisk ♡
inspobytakearisk.blogg.se

2012-12-18 @
Postat av: Julia

Så hur ska jag göra?

2012-12-18 @

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0